Show menu

Za narodov blagor

Komedija
KUD Oksimoron

Satirično, »žolča in sovraštva« polno komedijo, je Cankar napisal na Dunaju, na uprizoritev pa je moral čakati šest let. Zunanji povod je dobil v političnih razprtijah tedanjih slovenskih meščanskih strank. Komedija se je razrasla v satirično zgodbo o sporu med Grozdom in Grudnom, ki spletkarita drug proti drugemu, da bi dobila bogatega Gornika - vse v imenu narodovih idealov. Nekonformistični novinar Ščuka odkriva njuno politično nenačelnost.

Kljub temu, da komedija šteje več kot 100 let (Cankar jo je napisal 17 let pred smrtjo), še vedno nismo dočakali tistega, ki bi rešil naš narod. Aktualnost besedila ustvarjalci vidijo tudi v tem, da bolj kot politikom zaupamo športnikom, ki so postali naši ambasadorji v svetu. Zato Gornik postane smučarski skakalec, ki bo združil naš narod, za kar se mu poje čast in slavo. Zaradi njegove zaželenosti ga vsi hočejo zase, ne da bi reveža sploh kdo kaj vprašal ali ga celo pustil do besede.

Režija: Anja Bezlova
Igrajo: Goran Završnik, Ana Cimperman, Selma Veladžić, Martin Omovšek, Neža Vavpetič, Anže Slana, Laura Levec, Rok Bohinc, Manca Berlec, Matej Pogačar, Pavla Zabret, Aleksandra Kmetič